Опитування

Як часто Ви відвідуєте сайт Профспілки СумДУ?

1 раз на день - 1.5%
декілька разів на день - 0.1%
2-3 рази на тиждень - 0.1%
1 раз на 2 тижні - 0%
раз у місяць - 98.3%

Усього голосів: 3823
The voting for this poll has ended on: 25 жовт. 2019 - 00:00

Участь Голови Профспілки СумДУ у VIII З’їздi Профспілки працівників освіти і науки України

Нещодавно у Києві відбувся VIII З’їзд Профспілки працівників освіти і науки України, який підбив підсумки роботи всіх структурних підрозділів та Центрального комітету галузевої профспілки за п’ять років.

У роботі заходу взяли участь голова нашої профспілки Георгій Труханов та його заступники Сергій Романюк і Любов Гарбаренко, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, народний депутат України Тарас Кремінь, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, Національний координатор Міжнародного бюро праці в Україні Сергій Савчук, делегати з’їзду від обласних організацій, закордонні гості – Європейський директор Європейського комітету профспілок освіти Мартін Рьомер, голова профспілки болгарських вчителів Янка Такева, запрошені, ЗМІ.

 

Як делегат від Сумської обласної організації профспілки освітян та член робочої Президії З’їзду я також мала змогу приймати активну участь у роботі даного форуму.

У звітній доповіді голова галузевої профспілки Георгій Труханов зазначив, що захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан відбувався в умовах змін в суспільно-політичному житті держави, кризових явищ, падіння економіки, багатократного підвищення комунальних тарифів та цін на товари і послуги з використанням усіх передбачених законодавством форм і методів роботи. Профспілкою не допущено змін низки Законів, Постанов Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, що передбачали звуження соціально-економічних інтересів працівників галузі. Переважна більшість пропозицій галузевої профспілки знайшла відображення у Рекомендаціях парламентських слухань з питань освіти, в Національній стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки.

Так, спільними зусиллями ЦК профспілки та її структурних ланок, заблоковано наміри влади збільшити показник кількості студентів на 1 викладача до 18 осіб. Збережено нормативи визначення кількості ставок викладачів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації та не допущено їх передачу на фінансування з місцевих бюджетів. Опротестовано низку запропонованих Кабінетом Міністрів України заходів «шокової терапії». Крім того, не допущено запровадження Методики віднесення посад працівників бюджетної сфери до розрядів ЄТС та Урядової Постанови про вдосконалення умов оплати праці освітян, адже її норми не відповідають гарантіям статті 57 діючого освітянського закону. Врегульовано питання про роботу за сумісництвом працівників, які переміщуються з районів проведення АТО, багато інших. Розширено повноваження профкомів, зокрема й студентських, та фінансову автономію ВНЗ у Законі «Про вищу освіту». Зменшено обсяг навчальної роботи для науково-педагогічних працівників до 600 годин на ставку. Обмежено вартість виготовлення документів про вищу освіту. Унормовано питання розміру стипендії не нижче середнього прожиткового мінімуму. Не допущено його ревізії у бік погіршення умов праці НПП та навчання студентів. Скасовано обмеження розміру зарплати працівників бюджетних установ, що встановлювався не вище 7-10 мінімальних зарплат. Збережено право педпрацівників на пенсію за вислугу років, не допущено 50-ти відсоткового обмеження виплати працюючим пенсіонерам пенсії. Потребують відновлення права застрахованих осіб на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах, зокрема дитячих, за рахунок коштів ФСС, а також створення умов для задоволення духовних потреб спілчан.

На сьогодні залишається низка трудових та соціально-економічних питань, які потребують нагального вирішення. Зокрема підвищення розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, який повинен враховувати оновлений набір продуктів харчування, товарів і послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб людини, тощо. Наразі триває активна робота над опрацюванням нової редакції проекту Закону «Про освіту», розробленого МОН України. (Принагодно хочу подякувати кожному профспілчанину університету за підпис під пропозиціями до цього Закону, що проводився напередодні З’їзду). Наразі у Парламенті на розгляді знаходяться ще два законопроекти «Про наукову та науково-технічну діяльність» та «Про професійну діяльність». І тут позиція нашої Профспілки чітка – нові Закони у жодному разі не повинні погіршувати зміст і обсяг існуючих прав освітян.

«Галузева Профспілка, як і міжнародні освітянські профспілки, виступає проти приватизації та комерціалізації освітніх послуг. Освіта не може бути просто засобом задоволення потреб ринку праці у фахівцях. Вона є духовною необхідністю суспільства й інвестицією у майбутнє нації та держави», –  підкреслив Г.Труханов.  

Далі відбулося грунтовне обговорення доповіді та відкриті дискусії.

Заступник міністра П.Хобзей наголосив на важливості соціального партнерства між владою та профспілками: «Стратегія вважається успішною, коли перемагають дві сторони. У нас одна спільна мета – процвітаюча держава, якісна освіта. Центральна фігура якісних перетворень – вчитель. Неможливо робити зміни та реформи без його мотивації».

Голова ФПУ Г.Осовий закцентував увагу на тому, що в сучасних складних умовах роль профспілки, як найчисельнішої громадської організації у суспільно-політичному житті країни, зростає. Проінформувавши про позицію СПО об’єднань профспілок щодо Генеральної угоди на наступний термін та проекту Трудового кодексу, він закликав більш активно шукати нові форми та методи роботи, бути солідарними та консолідованими, адже лише спільними зусиллями можна досягти успіху у справі ефективного забезпечення захисту економічних, соціальних прав та інтересів працівників.

Інші виступи були також цікавими, критичними, з внесенням конкретних та конструктивних пропозицій.

 З’їзд затвердив звіт про п’ятирічну роботу Профспілки щодо соціально-економічного захисту прав освітян України та молоді, яка здобуває освіту, і визначив основні напрями діяльності Профспілки працівників освіти і науки України на наступні 2016-2020 роки. Відбулися також вибори Голови Профспілки та його заступників. Шляхом відкритого голосування Головою ЦК обрано Георгія Труханова, а його заступниками – Любов Гарбаренко та Сергія Романюка.

Профспілка й надалі стоятиме на захисті прав та інтересів освітян. У справедливості, єдності й консолідації наша сила!

 

Валентина Боровик,

голова первинної профспілкової організації СумДУ


Пошук

Ми у соціальних мережах

TwitterFacebook

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Наші друзі

Старий сайт Профспілки СумДУ можно переглянути тут